Pakkaamassa, osa 2

Pakkaamassa, osa 2
Kun oma pakkaaminen on vihdoin valmista, tuntuu rinkka kevyeltä. JyMen lapinvaellus vuodelta 2016.

Pakkaustunnelmoinnin toisessa osassa saadaan paketoitua henkilökohtaiset matkatavarat. Muistakaa jälleen, että hyviä varusteratkaisuja on monia, ja neuvoja saa kysymällä. Toivottavasti muutkin lähtijät ovat jo kovaa vauhtia käymässä läpi omia varusteitaan!

Jalkineet: vaelluskengät, kaupunkilenkkari, leiritossut ja villasukat.

Aloitetaan toinen pakkausrupeama jalkineista. Tärkeimpänä mukaan lähtevät nahkaiset vaelluskengät  ja niiden hoidosta muistuttamassa kuvassa esiintyvät myös kyllästysaine ja nahkarasva. Hoitamaton nahka ei ole jalalle mukavaa, ei vedenpitävää ja vielä hajoaakin nopeammin. Kaupunkiosuudessa kävely on mukavampaa lenkkikengissä, ja mukavuutta iltoihin erityisesti vaelluksella tuovat kevyet leiritossut – kuvasta poiketen Expedin erinomaiset ja kevyet Camp Slipperit. Paksut villasukat saattavat kaiken muun lämpimän tavoin olla jälleen liitoittelua, ja ne voisi korvata ohuemmilla villaisilla urheilu- tai vaellussukilla.

Asusteet: buffit, sormikkaat, huopahattu ja matkavyöt.

Aito buffi eli putkilopäähine on voittamattoman monipuolinen varuste, jolla voi suojata pään tai kaulan tai vaikka silmänsä lentokonenokosten ajaksi. Partiohenkinen huopahattu suojaa taas liialta auringolta – vaikka auringonpaistetta ei todennäköisesti ole sen enemmän kuin Suomessakaan on hyvä muistaa, että varsinkin vaelluksella vietämme koko päivän ulkona. Kuvasta jäävätkin puuttumaan aurinkolasit. Käsille lämpöä tuovat tarvittaessa ohuet neulesormikkaat sekä hieman paksummat päällyshanskat. Kevyet matkavyöt, joissa ei ole metallisiaosia, helpottavat kulkua ainakin lentokentän turvatarkastuksessa.

Ensiapu ja hygienia: pesuaine, hammastahna ja -harja, pyyhe, aurinkorasva, hyttyskarkote, korvatulpat, ensiapulaukku.

Ensiapu- ja hygieniatuotteita lähtee mukaan hyvä valikoita, josta en tässä esittele kaikea yksityiskohtaisesti. Pesuaineeksi kannattaa valita monikäyttöistä (keho, hiukset, pyykit, tiskit) ja biohajoavaa vaellussaippuaa ja pyyhkeeksi kevyt mikrokuitenen matkamalli. Puhtaudesta ja hammaspesusta kannattaa huolehtia tarkasti, koska se vähentää riskiä sairastua matkan aikana. Aurinkorasvaa ja hyttys- ja punkkikarkotetta kannattaa olla mukana - tällä hetkellä näyttäisi, että sääskitilanne on Skotlannissa huonoimmillaan juuri meidän vaellusreitillämme. Hyvä matkavinkki ovat myös korvatulpat.

Henkilökohtaisia ensiaputarvikkeita kannattaa pakata oman tarpeen mukaan: Jos saat kärsit helposti päänsärystä, ota mukaan särkylääkettä; jos edes aavistelet rakkojen mahdollisuutta, ota mukaan rakkolaastareita; laastaria saattaa tarvita jokainen; ja näin edespäin. Jokaisen matkaryhmän mukana kulkee myös yhteinen ensiapupakkaus.

Vesi ja ruokailu: juomarakko, juomapullo, jossa vedenpuhdistin, lautanen, mukit ja lusikat.

Omassa kokemuksessani rinkan sisälle kiinnitettävä juomarakko on erinomaisen kätevä ja auttaa muistaman juomisen kävelemisen lisäksi. Osa vaeltajista käyttää taas mieluummin juomapulloja - omassa pullossani mukaan lähtee myös vedensuodatin, joka varmistaa veden juotavuuden. Jokaisella matkaryhmällä on mukanaan myös vedenpuhdistustabletteja. Ruokailuvälineissä kokoontaittuvuus ja keveys ovat jälleen valttia: Clas Ohsonin edullinen kokoontaittuva lautanen ja muki ovat  yllättäneet toimivuudellaan. Pussimuonien kanssa pitkänmallinen lusikka on lähes pakollinen apuväline, ja alumiini lusikalle paljon muovia kestävämpi materiaali. Muovisen sporkin sijaan suosittelisin siis esimerkiksi MSR:n alumiinilusikkaa. Varalle lusikoita ja mukeja lähtee matkaan kaksi.

Pientarvikkeet: Leatherman, narua, kompassi, hätäpilli, matkakukkaro, vaellussauvat, muistiinpanovälineet ja korjauspussi.

Viimeisessä kuvassa on kerättynä pientarvikkeita, jotka eivät selkeästi kuulu muihin kategorioihin. Puukkoa matkaan ei välttämättä kannata ottaa, monitoimityökalu tai linkkuveitsi on huomattavasti monikäyttöisempi väline. Hieman narua ja muutama irtoremmi saatavat myös helposti tulla tarpeen. Varmuuden varalla mukana usein kulkee myös pieni hätäpilli (useissa rinkoissa osa rintaremmiä), kompassi, lämpöpeite ja tulukset sekä sään kestävät muistiinpanovälineet. Pienet tarvikepussit ja kuivapussi ovat pakkaamisen kannalta käteviä – samoin kaulassa pidettävä matkakukkaro, jossa passi ja pankkikortit pysyvät tallessa. Koska vaellusreitillä on jonkin verran korkeuseroja, vaellussauvat lähtevät myös mukaan.

Oikeasta laidasta löytyy vielä korjauspussi. Henkilökohtaisia korjaustarpeita kannattaa taas pakata mukaan oman tarpeen mukaan: erityisesti ilmatäytteisen makuualustojen kanssa on hyvä olla korjaussarja mukana; neulaa ja lankaa tai palaa laadukasta kangasteippiä saattaa tarvita milloin tahansa.


Nyt mukana pitäisi olla lähes kaikki tarpeellinen – katsotaan tuleeko kommentteihin lisäyksiä. Seuraavassa tekstissä voimmekin siis tutustua ryhmäkohtaisiin varusteisiin.

Matkaa tukemassa