Pakkaamassa, osa 1

Pakkaamassa, osa 1
Viikko La Gomeran lämmössä sujui näillä varusteilla, Skotlantiin on pakattava hieman raskaammin.

JyMen matka Skotlantiin starttaa jo viikon kuluttua, joten nyt on korkea aika kerätä reissun varusteita kasaan. Esittelen muutamassa blogipostissa omaa pakkaamistani ja varusteitani, mutta niihin on hyvä suhtautua vain esimerkkinä ja inspiraationa. Ja muistattehan aina kysyä, jos matkan varusteiden kanssa on epävarmuutta!

Kantovälineet: rinkka, päiväreppu, lentopussi ja kuivapussi.kene

Ensimmäisessä kuvassa esittäytyvät mukaan lähtevät kantovälineet. Ospreyn 85-litrainen Aether Plus on iso rinkka, joten sen pakkaamisessa täytyy pitää pää kylmänä. Uudessa rinkassa huppu irtoaa käteväksi päivärepuksi lentokoneeseen ja Ben Neivisin valloittamiseen – muussa tapauksessa kannattaa ostaa tai lainata kokoon pakkaantuva pikkureppu (esimerkiksi Ospreyn Ultralight Stuff Pack). Ruumakuljetusta varten rinkka suojataan lentopussilla eli Asaklittin rinkkasuojuksella, ja vaelluksen aikana ylimääräiset varusteet odottavat Galashielsissa kuivapussiin pakattuina.

Majoittuminen: makuupussi, sisämakuupussi, makuualusta ja lisäalusta.

Nukumme Skotlannissa kaksi viikkoa makuupussin ja makuualaustan varassa, ja sää saattaa olla ajoittain kylmää. Niinpä mukan lähtee makuupussiksi Warmpeacen untuvapussi, jonka mukavuuslämpötila yltää hieman liioitellusti -9 asteeseen. Lämpöä on kuitenkin helppo säädellä makuupussia avaamalla. Myös hyvä sisämakuupussi (Sea To Summit Thermolite Reactor) voi antaa lisälämpöä mutta ennen kaikka se on kätevimmin pestävissä kuin itse makuupussi. Toinen iso mukavuustekijä on toimiva makuualusta. Ilmatäytteisen alustan kanssa on syytä panostaa hieman laatuun ja tunnettuun merkkin, kuten Thermarestiin – solumuovisen makuualustan vastaavilla ominaisuuksilla taas saa paljon edullisemmin. Istuinalustaksi ja ilmapatjan suojaksi mukaan lähtee myös pieni kokoontaittuva lisäalusta armeijavarusteiden ylijäämämyynnistä.

Päällysvaattet: kahdet housut, kevyt verryttelypuku, shortsit ja uimashortsit, untuvatakki, merinopaita, kalvopuku ja partiopaita.

Pitkälle matkalle kannattaa pakata kevyttä ja nopeasti kuivuvaa vaatetta, toisin sanoen melko ohuita keinokuitu- tai sekoitemateriaaleja. Housuiksi mukaan lähtevät kahdet pitkät housut ja kahdet shortsit. Toisissa pitkissä housuissa on irrotettavat lahkeet ja toiset shortsit toimivat myös uimahousuina – näin samoja vaatteita voi käyttää useammissa tilanteissa. Pitkähihaisina mukaan lähtee tietysti partiopaita ja sen lisäksi ohut merinoneule. Merinovilla on lämmintä ja kestää käyttöä ja hikoilua muita materiaaleja pidempään. Lisälämmöksi untuvatakki on jälleen hieman liioittelua, ja sen voisi hyvin korvata villapaidalla tai fleecekerrastolla. Sateen varalle taas kannattaa ehdottomasti panostaa kevyeeseen ja hengittävään kalvopukuun kuin perinteiseen muoviseen sadepukuun. Omassa kokemuksessa Haglöfsin L.I.M -sarja on palvellut hyvin. Ohuella veryttelypuvulla on monta käyttöä: se on kiva tauko- ja yövaate vaelluspäivän jälkeen ja tuo tarvittaessa viimeisen lisäkerroksen lämpöä.

Aluskerros: t-paidat, bokserit, sukat ja alusasu.

Kuten päällysvaatteissa myös aluskerroksessa kannattaa valita mukaan kevyttä ja nopeasti kuivuvaa ja välttää puuvillaa. Vaelluksen kannalta hyvin istuvat alushousut ja ohuet alussukat urheilu- tai vaellussukkien alla estävät tehokkaasti rakkoja ja hiertymiä. Kahden viikon matkalle varaan mukaan aluskerrastoa vaihdettavaksi noin kahden päivän välein. Pesukonetta meillä ei ole käytössä, mutta voimme yhdessä tutustua matkapyykkäämisen tekniikoihin. Alusasu eli ihonmyötäinen urheilukerrasto on mukana lisälämmöksi, ja samalla se voisi toimia myös yöpukuna. Veryttelypuvun pakkaaminen alusasun lisäksi onkin taas hieman liioiteltua, sillä lämpimillään pukeutuisin ensin alusasuun, sen päälle veryttelypukuun, sitten pitkähihaisiin ja vielä kalvopukuun – ja tarkenisin hyvin vaeltaa useamman asteen pakkaskelillä.

Elektroniikka: kamera ja vara-akut, e-kirjan lukulaite, otsalamppu, virta-adapteri ja laturi johtoineen, varavirtalähde ja kuivapussit.

Viimeiseksi esittelyyn pääsee elektroniikka. Tarkkaan ottaen mikään kuvan esineistä ei ole matkaajille pakollinen (johtajilla on puhelimat mukana) mutta mitä todennäköisemmin kuitenkin lähdössä mukaan. Elektroniikkaa varten tarvitaan mukaan virta-adapteri, sillä Skotlannissa käytetään erilaista pistorasiaa (type G) kuin Suomessa. Edullisen adapterin saa esimerkiksi Clas Ohlsonilta, ja hieman kalliimpi versio toimii kätevästi myös USB-virtalähteenä eli laturina. Vaelluksen aikana laitteet taas latautuvat tarvittaessa varavirtapankista. Otsalamppua ei välttämättä tarvita lainkaan, sillä kesällä illat ja aamut ovat valoisia – mutta lähtee tottumuksesta mukaan kuitenkin. Samoin kirjojen lukemiselle ei välttämättä ole aikaa, mutta lukulaitteessa voi kirjastoa pitää repun pohjalla vaivattomasti. Ja kuvauskin onnistuu mainiosti kännyköiden kameroilla, mutta Canonin M100 antaa pienestä koostaan ja painostaan huolimatta kännykkään nähden verratonta laatua.


Pakkaamatta jäävät vielä ainakin kengät ja asusteet, hygienia- ja ruokailutarvikkeet sekä muut pientarvikkeet – katsotaan mitä kaikkea seuraavaan osaan mahtuu!

Matkaa tukemassa